vrijdag 7 januari 2011

Technische ruimte

Worden de meeste vrouwen warm van een walk-in closet, voor mij is de toekomstige technische ruimte een plekje om warm van te worden. En dan wel letterlijk als figuurlijk want in deze ruimte komt de warmtepomp te staan die ervoor gaat zorgen dat ons huis lekker warm gaat worden. Niet goedkoop zo'n warmtepomp systeem maa het verkrijgen van een gasaansluiting zou ons ook al ruim 18.000 euro gaan kosten. Dit is zo duur omdat er geen gasleiding in de weg ligt en wij mee moeten betalen aan het leggen van deze hoofdleiding. Dus dat bedrag investeren we liever in de warmtepomp, ook omdat de maandelijkse kosten lager zijn in vergelijking met een CV installatie. En dan is de overheid ook nog zo aardig om 6750 euro mee te betalen in de vorm van een subsidie. Dit alles bij elkaar opgeteld was het voor ons duidelijk dat een warmtepomp voor ons de beste keus is.

De warmtepomp zal de warmte uit de grond halen. In Nederland wordt er meestal met een boring gewerkt omdat de tuinen niet groot genoeg zijn voor een horizontaal netwerk. Hebben wij nou toch toevallig ruim voldoende grond... En het mooie is dat het veel goedkoper is om een horizontaal netwerk te maken in plaats van een diepteboring. Het horizontale netwerk kan je een beetje vergelijken met het metalen rooster achter op een koelkast. Een warmtepomp is dan eigenlijk ook een omgekeerde koelkast, in de winter tenminste. In de zomer wordt het wel een koelkast en dan zal de warmtepomp ons huis koelen. Maar even terug naar het metalen rooster achter op de koelkast... In ons weiland komt 770 meter koperen leiding te liggen, 11 collector lussen van 70 meter op een diepte van ongeveer 1,5 meter.



Maar om ook nog even terug te komen op de technische ruimte... Deze zal gevuld worden met een traploos modulerende warmtepomp van Heliotherm, de HP12E-M-WEB. Modulerend betekend dat de warmtepomp afhankelijk van de warmtevraag een vermogen kan afgeven tussen 5 en 17 kW. Hierdoor is de warmtepomp efficiƫnter en de levensduur is langer omdat deze minder vaak aan- en uitgaat. Voor ons was het ook een overweging om deze te kiezen vanwege een hoger subsidiebedrag (2000 euro meer) ten opzichte van een beperkte meerprijs van de niet modulerende versie. Ook is het met deze warmtepomp mogelijk om later eventueel onze schuur om te bouwen tot leefruimte en dan is er ruim voldoende vermogen om deze te verwarmen.



Een vergelijkbare opstelling


Naast de warmtepomp komt een 500 liter boiler voor warmwater, we willen niet dat Anja onder een koude douche komt te staan. Met deze boiler is het mogelijk om met 5 personen ruim warm water te gebruiken, dus daar hebben we voorlopig ruim voldoende aan.

En op de begane grond komt er bijna 2,5 kilometer!!! leiding voor de vloerverwarming te liggen. De leidingen liggen dichter bij elkaar (hoh 10cm) in vergelijking met een CV installatie, want meer leiding betekend dat de temperatuur lager kan zijn in de leidingen. En daarmee loopt de warmtepomp efficiƫnter en dus zuiniger.

Ik kan haast niet wachten...

1 opmerking:

  1. Mooi bedacht deze warmtepomp, zelf zitten we ook met een dure aansluiting voor gas. We overwegen dezelfde keuze als jullie.
    Lijkt me interessant om eens contact te hebben.
    Wij zijn er nog niet helemaal uit welk systeem het meest rendabel is.

    BeantwoordenVerwijderen