De laatste keer dat ik berichte over de poeren was de aannemer begonnen met het afzagen van de gebinten. Dit was nodig om de poeren op gelijke hoogte te krijgen. Het zagen van het oude eiken bleek een zeer lastige klus te zijn. Bij de eerste poging zijn wij niet akkoord gegaan met het geleverde werk. De onderkanten van de gebinten waren meer rond geworden door het weglopen van de kettingzaag. Volgens ons onkunde van de persoon die aan het zagen was en gebrekkig gereedschap, dit harde hout kan je alleen goed zagen met een vlijmscherpe ketting. Dus na ons beklag heeft de aannemer de kans gekregen om het op te lossen. Helaas was de enige oplossing om de gebinten nog iets korter te zagen en de poeren met een steenlaag op te metselen. De poeren zijn nu ongeveer 45 centimeter hoog vanaf bovenkant vloer ipv 40 centimeter. Jammer maar acceptabel. De tweede keer zagen is door een ander persoon uitgevoerd en deze keer naar tevredenheid. Maar nu was het kerstvakantie voor de aannemer en er waren nog maar vier gebinten voor de tweede keer gezaagd en het opmetselen van de poeren was nog niet gestart. Resultaat twee weken wachten op vervolg van de klus...
De aannemer is toen nog wel een halve dag geweest maar we hebben daarna de werkzaamheden stop gezet. Het opmetselen van de poeren was niet volledig volgens onze wensen uitgevoerd. En bij het zagen van de twee laatste gebinten bleek dat de ketting van de kettingzaag niet was vervangen. Dus er is geprobeerd om met een botte ketting een van de gebinten te zagen met als gevolg weer een scheef afgezaagd gebint. Tijd om afscheid te nemen van deze aannemer, ons vertrouwen in een goede afloop van deze en eventueel volgende werkzaamheden was er niet meer.
De werkzaamheden aan de gebinten hebben we vervolgens zelf maar afgerond. Het zagen van de gebinten was met een beetje goede voorbereiding en een nieuwe ketting minder moeilijk als verwacht. Ondanks de problematische uitvoering zijn we toch tevreden hoe de zes poeren, kussens en gebinten er nu bij staan. De kussens (eiken plank tussen de poeren en gebinten) hebben we trouwens ook nog laten maken omdat de kussens zoals de aannemer ze had geleverd niet aan onze eisen voldeden.
En we hadden de aannemer nog wel verteld dat we zeurpieten konden zijn wat betreft afwerking... :)
Hallo,
BeantwoordenVerwijderenIk kwam eigenlijk via zoeken naar "gebinten" op uw interessante blog terecht. Ik ben momenteel zelf bezig met het plaatsen van gebinten in de keuken van ons woonhuis. Nu zag op de foto's op uw blog de constructie van de poeren, kussens en onderkant gebint en vraag me eigenlijk af hoe het "kussen" vasgezet wordt op de poer en hoe de voet van het gebint vastgezegt wordt op het kussen.
Zou U me daar s.v.p. antwoord op kunnen/willen geven? U zou me daar enorm mee kunnen helpen.
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet,
Jaap Klaver
Dag Jaap,
BeantwoordenVerwijderenIn onze situatie is er voor de "oude manier" gekozen zoals het was voor de restauratie van de poeren. Het eikenhouten kussen ligt los op de poer en het gebint staat daar ook weer los op. Dit werkt vroeger zo gedaan om het werken van het gebint toe te staan. Maak je de constructie star door de poer met het kussen en gebint te verbinden, dan heb je kans de poer kapot wordt gedrukt door zijwaartse krachten. Verder zal een gebint wat goed is gemaakt alleen neerwaartse druk geven, de diverse schoren zorgen hiervoor.
Er zijn aannemers die een stalen pen in de poer metselen waarover het kussen wordt geplaatst (gat in het midden) en dan een gat onder in het gebint zodat deze op de pin kan worden geplaatst.
Wij vertrouwen op de oude manier...
Groet,
Emiel
Dag Emiel,
BeantwoordenVerwijderenDit is belangrijke informatie voor mij waar ik iets mee kan. Ik ga er dan ook zo spoedig mogelijk mee aan de slag.
Bedankt voor uw snelle reactie.
Groet,
Jaap